sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Kuutteja löytyi saariston vesiltä heti kaksi

Kuuttien laskenta alkoi käytännössä eilen, ensimmäisenä lauantaina. Myös saariston laskijat lähtivät heti liikkeelle hiihdellen ja naskalit kaulassa. Ensimmäiset kuuttipesätkin löytyivät. Tämänhetkisten tietojen mukaan lauantaina Veskansan kylien vesiltä löytyi kaksi pesää, jossa oli kuutin karvoja. Tältä karvat näyttävät pussiin laitettuna:

Tähän aikaan vuodesta norpat ovat jo lähteneet pesistään. Pesät tunnistaa yleensä siitä, että luodon tai rannan kupeessa oleva kinos on romahtanut. Se romahtaa lumien ja jäiden sulaessa, koska pesäkinos on ontto sisältä.

Kaikki pesät eivät ole kuuttipesiä. Aikuinen norppa tekee itselleen myös lepopesiä, jossa se viettää aikaa talvella. Kuuttipesä tunnistetaan siitä, että sieltä löytyy kuutin karvoja. Niitä taas jää pesään, koska kuutti vaihtaa karvansa ennen kuin se lähtee pesästä suureen maailmaan.

Kuuttipesien löytäminen on joskus tuurista kiinni. Viime vuonna yksi Veskansan alueen kuuttipesä löytyi vain siksi, että eräs valpas hiihtäjä sattui aivan viimeisillä kantavilla jäillä vielä kerran hiihtämään erään saaren ohi ja huomaamaan romahtaneen pesän. Edellisellä viikolla kinos oli vielä pystyssä.

Verkkokalastuskielto tulee voimaan ensi perjantaina 15.4. Myös kuuteille vaaralliset liian väljäaukkoiset katiskat, merrat ja rysät on kielletty.

Riitta Viialainen
Lintusalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti