perjantai 29. huhtikuuta 2011

Laskennan tulos: kolme kuuttia saariston vesillä ja neljä lähellä

Saimaannorppien laskenta päättyi ja tulokset julkistettiin: 52 kuuttia löytyi Saimaalta (viime vuonna 57). Niistä kolme löytyi Veskansan kylien vesiltä ja ne kaikki löytyivät heti ensimmäisenä laskentaviikonloppuna.

Näiden kolmen lisäksi löydettiin lähivesiltä neljä kuuttipesää: yksi Liittokivenselältä läheltä Lauhaluotoja, toinen Pajusaaren lähistöltä Varissaarenselältä, kolmas Kyläniemen pohjoispäästä Myhkiönselältä ja neljäs aivan uudesta paikasta, Ruokotaipaleen ja Otasalon väliseltä Ruokovedeltä.

Ruokovesi ei kuulu kalastusrajoitusten piiriin, joten siellä pitäisi nyt pitää verkot ja muut kuutille vaaralliset pyydykset poissa järvestä. Kalastusosakaskunnat voivat saada siitä korvauksia, jos tekevät vapaaehtoisen kirjallisen sopimuksen verkkokiellosta Ely-keskuksen kanssa.

Viime vuonna Veskansan kylien vesillä syntyi vain yksi kuutti, tuo Inkosaaren kuutti, josta on kuvakin tässä luontoblogissa (talvella julkaistussa). Lähivesillä syntyi silloin viisi kuuttia: Lietveden Selkäsaarilla yksi ja Liittokivenselällä peräti kolme. Pajusaaren lähistöllä Varissaarenselällä syntyi silloinkin kuutti.

Norppanaaras voi tehdä poikasen parinakin vuonna peräkkäin, mutta pitää sitten yleensä taukoa.Tänä vuonna vuosia sitten Saimaan ylävesiltä Lintusalon eteläpuolisille suurille selille siirretty Venla piti tauon. Viime vuonna siltä syntyi kuutti.


Kartta uusista kuuteista on Metsähallituksen sivuilla.Noilta sivuilta löytyy myös viime vuotinen kuuttikartta.

Riitta Viialainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti